Interview met keepster Sari van Veenendaal

Over twee weken start het EK Vrouwenvoetbal 2017 met de wedstrijd tussen Nederland en Noorwegen. Voor het eerst in de historie is Nederland gastheer van dit evenement. Tot en met 6 augustus strijden zestien teams voor de Europese titel. Voor het EK spraken wij met een aantal internationals over onder andere de PUMA ONE, het komende EK en het voetballeven. Vandaag is het de beurt aan keepster Sari van Veenendaal.

Sari van Veenendaal, 27 jaar, komt uit Nieuwegein en is keepster van het Nederlands Vrouwen Elftal. Op clubniveau keept ze in de Women's Premier League bij Arsenal. In Nederland heeft ze bij FC Utrecht en FC Twente gespeeld. Check hieronder het interview met Sari.

Wanneer wist je dat je profvoetbalster wilde worden?
In het begin wist ik niet dat ik profvoetbalster wilde worden. Wij hadden als meisjes niet echt een rolmodel als voorbeeld, omdat het op dat moment niet zo groot was als het nu is. Zelf ben ik ook vrij laat begonnen met voetballen. Ik was 17 jaar toen ik op hoger niveau begon te voetballen en ben toen als snel keepster geworden. Ik kon namelijk zelf niet zo goed tegen me verlies, dus toen vond ik het minder erg om de ballen zelf door te laten in plaats van dat iemand anders dat deed, haha.

Interview Sari van Veenendaal PUMA ONE

Had je sommige dingen anders willen doen?
Als ik iets zou moeten veranderen zou ik sowieso eerder zijn begonnen met voetballen, rond 12 of 13 jaar. Ik heb altijd mijn eigen keuzes gemaakt en met meiden voetballen was de belangrijkste reden waarom ik begon met voetballen. Het is misschien een hele andere weg dan de meiden uit het Nederlands Elftal hebben afgelegd, maar dit is de manier waarop ik het gedaan heb.

Wat is je drijfveer geweest om het op deze manier te doen?
Ik wil altijd de beste zijn in wat ik doe, dat geldt dus ook voor voetballen. Op dit moment heb ik nog niet het gevoel dat ik op mijn beste niveau presteer, dus daarvoor moet ik elke dag nog harder werken en beter trainen om dit te kunnen bereiken.

Doe je nog iets buiten je trainingen om bij de club om beter te worden?
In de winter heb ik een programma gevolgd bij een personal trainer, die ook veel mannelijke voetballers klaarstoomt voor het nieuwe seizoen. Dat was echt super pittig, maar daarnaast heel tof om te doen. Het zorgde voor meer motivatie om te kijken hoever je kan gaan. Het was ook een hele goede voorbereiding op een belangrijk jaar. Ik heb er geen enkel moment spijt van gehad, ook al was het erg zwaar. Zo zwaar had ik eerder nog nooit getraind, maar door het vertrouwen van de trainer is het toch gelukt.

Wat zijn je sterke punten in het veld en welke wil je nog verbeteren?
Mijn sterke punten is mijn reflex bij het tegenhouden van schoten. Tussen de doellijn en de 5-meter lijn is mijn sterkste gebied, omdat ik vrij lang ben voor een vrouwelijke keeper. Dit komt goed van pas bij voorzetten van de zijkant. Ik zou graag mijn voetballende kwaliteiten willen verbeteren. Bijvoorbeeld het opbouwen met de verdediging kan beter.

Interview Sari van Veenendaal PUMA ONE

Heb je bepaalde regels of patronen in je voeding?
Ja, bij het Nederlands Elftal, maar ook bij Arsenal wordt ik daarin geholpen en ondersteunt. Van ons lichaam wordt natuurlijk veel gevraagd, dus is het belangrijk om de juiste voeding daarop aan te passen. Op die manier kan je het beste presteren.

Wie zijn de belangrijkste personen binnen je voetbalomgeving?
Mijn zus is heel belangrijk voor me. Ze begrijpt het spelletje voetbal wel, maar heeft er niet heel veel verstand van. Voor zaken naast het voetbal kan ik wel altijd bij haar terecht. Als het écht om voetbal gaat zijn mijn Nederlandse teamgenoten bij Arsenal heel belangrijk voor me. Dat zijn Daniëlle van de Donk en Dominique Janssen. Met hun kan ik heel goed mijn ervaringen delen en wij begrijpen elkaar.

Wat is de belangrijkste voetballes en van wie kreeg je die?
Hoe je reageert op situaties in trainingen en wedstrijden. Hoe je met bepaalde dingen omgaat bijvoorbeeld en dat er altijd een nieuw moment komt. Dit kan heel snel zijn, de volgende dag of pas de volgende wedstrijd, maar er komt altijd een nieuw moment en dan moet je er klaar voor zijn. Dat is voor mij altijd heel belangrijk geweest om me te blijven realiseren. Een oud-teamgenoot van mij bij Arsenal Casey Stoney is voor mij die inspiratie geweest en kon mij altijd heel goed triggeren om me te blijven focussen.

Als je de kans krijg om iets in je sportcarrière over te doen, wat zou je over willen doen?
Ik zou eigenlijk niks overdoen. Niet dat ik tevreden ben met hoe alles precies gelopen is, maar het is mijn weg geweest. Ik heb de keuzes gemaakt op de manier waarop ik dacht dat het beste voor me zou zijn en ik moet zeggen dat deze keuzes goed zijn uitgepakt.

Van welke voetbalcollega zou je graag iets willen weten en wat zou je vragen?
Ik heb al heel veel interessante mensen gesproken. Sander Boschker was mijn keeperstrainer bij FC Twente en hij was wel mijn inspiratie op de manier hoe hij dingen kon beleven. Daarnaast heb ik met Pierre van Hooijdonck gesproken op de manier waarop hij met zijn vrije trappen kon spelen met de keeper, maar ook hoe de keeper reageerde, zodat het voor hem weer lastig werd. Zo zijn er nog wel meer voorbeelden. Hope Solo, keepster van het Amerikaanse elftal, is iemand waar ik in het veld heel veel waardering voor heb en Thibaut Courtois vind ik een hele toffe keeper, vanwege zijn stijl van keepen.

Wat is je plan om te gaan doen na je voetbalcarrière?
Ik heb sportmarketing gestudeerd en ben daarin ook afgestudeerd, dus het is mogelijk dat ik daarin iets zou gaan doen. Maar als je het me nu zo vraagt, zou ik het liefst mijn eigen koffietentje willen openen.

Dat is wel totaal wat anders, is dat een droom geweest?
Nee, totaal niet. Tijdens het vorige WK in Canada ben ik eigenlijk begonnen met koffie drinken, want ik vond het altijd cool om tegen mijn teamgenoten te zeggen van: "Kom, we gaan ff een kopje koffie drinken." Toen ben ik dat dus gaan drinken en nu is het zoiets als een ontspanningsmoment. Ook in Engeland, als je iets met iemand gaat doen, ga je bijvoorbeeld een kopje koffie drinken. Op die manier is die gedachte gegroeid, zeg maar.

Interview Sari van Veenendaal PUMA ONE

Wat zijn je hobby's naast het voetbal en wat doe je in je vrije tijd?
Longboarden vind ik leuk om te doen. Dat wordt niet altijd overal even gewaardeerd, maar vind ik fijn om te doen. Koffie drinken met vrienden is ook altijd wel gezellig, haha. Vliegeren en jongleren, dat soort gekke dingen passen wel bij mij.

Wat verwacht je van het komende EK?
Een voorspelling vind ik altijd lastig om te doen. Zeker omdat we niet in de makkelijkste poule zitten, maar dat zorgt er wel voor dat het een uitdaging wordt. Aangezien alle drie de poulewedstrijden al zijn uitverkocht wordt het wel heel tof en iets heel unieks. We gaan het wedstrijd voor wedstrijd bekijken wat het plan wordt, maar ik verwacht er wel wat van.

Wie zie jij als grootste kanshebber voor de eindzege op het EK?
Duitsland is eigenlijk altijd één van de grote favorieten. Engeland heeft zich heel goed ontwikkeld de laatste jaren. Frankrijk heeft ook een hele goede ploeg met veel internationals die Champions League hebben gespeeld, maar het blijft een toernooi en in een toernooi komen verrassingen voor. Ik wil ons geen kanshebber noemen, maar ik ga het Nederlands Elftal ook niet uitsluiten.

Wat zijn jouw ervaringen in voorgaande toernooien geweest?
Ik heb een EK in Zweden meegemaakt, wat teleurstellend verliep want we werden snel uitgeschakeld. Daar hadden we wel meer van verwacht. Daarnaast was het vorige WK in Canada heel bijzonder. Dat was mijn tweede toernooi en daar maakte ik mijn debuut. Ik heb daar één wedstrijd gespeeld en ik denk dat we het niet goed, maar ook niet slecht hebben gedaan. Ik denk dat we hebben gedaan wat er van ons verwacht werd, maar het was echt een hele toffe ervaring. Stiekem hoop ik dat dit EK het hoogtepunt gaat worden.

Interview Sari van Veenendaal PUMA ONE

Hoe vind je de nieuwe PUMA ONE qua uitstraling?
Ja, ik vind ze echt top. Ze zitten echt heel lekker en ze zien er heel strak uit. Ze dragen heel comfortabel en ik houd zelf van schoenen met basic kleuren en daar valt wit bij mij onder. De schoen met een wat fellere onderkant en een witte bovenkant vind ik echt heel tof.

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen, waar jij op let bij de keuze voor een voetbalschoen?
Vroeger vond ik het altijd belangrijk dat ze er heel goed uit zagen en ik denk dat kinderen dat ook wel herkennen. Ze moesten echt opvallen. Nu vind ik de fit van de schoen vooral belangrijk; dat de pasvorm van de schoen past bij jouw voet. Je moet een goede feel hebben bij de schoen.

Keepershandschoenen zijn misschien nog wel belangrijker voor je. Waar let je op bij goede keepershandschoenen?
Handschoenen zijn de belangrijkste wat ik nodig heb. Ik heb hoge eisen die ik aan keepershandschoen stel. De pasvorm moet goed zijn en het moet niet voorkomen dat ze, laat maar zeggen, opkrullen zodra jij je handen buigt. De grip moet goed zijn, zeker omdat vrouwen kleinere handen hebben vergeleken met mannen. Ten slotte moet de grip goed zijn in natte omstandigheden. Ik voel me dan ook erg zeker met mijn nieuwe PUMA ONE handschoenen. Deze voldoen aan mijn eisen, en laten mij dit EK zeker niet in de steek!

Hoe ga je met je handschoenen om?
Ja, heel netjes. Het zijn eigenlijk echt mijn kindjes. Ik zorg dat ze altijd goed drogen, nooit bij de kachel of de verwarming. Ik zorg dat ze goed schoon zijn na een wedstrijd. Ze blijven altijd wel een beetje vochtig, maar nooit te vochtig.

De PUMA ONE is geschikt voor ieder type speler. Van de beresterke, tackelende verdediger tot de lichtvoetige, vliegensvlugge buitenspeler. Daarom wordt de PUMA ONE ook gedragen door toppers als Antoine Griezmann, Sergio Agüero, Marco Reus Héctor Bellerín, en Gianluigi Buffon. PUMA biedt met de ONE een schoen die de perfectionist in ons allemaal weerspiegelt.

 

Er ging iets mis

Shall we send you a message when we have discounts available?

Remind me later

Thank you! Please check your email inbox to confirm.

Oops! Notifications are disabled.