In aanloop naar... | Het WK met Jackie Groenen

Twee jaar geleden spraken wij voor het EK met de PUMA dames die uiteindelijk Europees kampioen zouden worden. Nu 2 jaar later spreekt Voetbalshop weer met dezelfde PUMA dames in de aanloop naar het volgende grote toernooi, het WK in Frankrijk. In deze blog spreken we met: Jackie Groenen.

Jackie Groenen maakte laatst een prachtige overstap naar de vrouwen van Manchester United. Na vier seizoenen bij 1. FFC Frankfurt in de Duitse Bundesliga zag Groenen uit naar iets nieuws. Bij Oranje is de creatieve middenveldster met haar steekpassjes niet meer weg te denken. Samen met de andere Oranjeleeuwinnen gaat ze op weg naar eremetaal op het WK in Frankrijk komende zomer. We spraken haar onder meer over de verschillen met 2 jaar geleden en de nieuwste PUMA voetbalschoenen uit het Trailblazer Pack.

PUMA Trailblazer Pack

De laatste keer dat we elkaar spraken is alweer 2 jaar geleden. Hoe is het nu met je?
Het gaat erg goed. Ik voel me goed en het gaat eigenlijk top, wel druk gehad de laatste jaren, maar ik ben weer helemaal fit en dat is heel belangrijk voor mij.

Dat is mooi! Hoe is het met jou persoonlijk gegaan na het toernooi?
Na het toernooi ben ik bij Frankfurt gebleven en zijn we meer met de jeugd gaan werken. Dat was echt heel leuk. Alle puzzelstukjes vielen op de juiste plek en ik had het echt naar mijn zin.

Sinds het afgelopen toernooi is er natuurlijk veel veranderd, sowieso in het damesvoetbal, maar ook persoonlijk. Vorige keer toen we elkaar spraken kon je nog anoniem over straat en was het nog relatief rustig. Hoe is dat nu?
Haha ja, ik wordt wel aardig wat herkend op straat, maar opzich is er niet zoveel veranderd hoor, mijn leven is nog hetzelfde. Het is alleen wat drukker geworden en de dagen zijn wat voller gepland, maar het is nog altijd leuk. Het is nooit vervelend en krijg altijd leuke reacties.

PUMA Trailblazer Pack

Wat merk je dat er veranderd is in het damesvoetbal sinds jullie zo’n enorm succes hebben behaald?
Je merkt sowieso dat het veel normaler is geworden voor dames om te voetballen. Als nu meisjes in een jongensteam voetballen wordt dat als normaal gezien, terwijl dat in mijn tijd nog niet zo normaal was. Als ik dat vroeger op school vertelde, dan was dat raar. Het EK heeft er denk ik wel aan meegeholpen dat steeds meer meisjes zijn gaan voetballen. Het is ook super leuk om te zien dat meisjes in shirtjes lopen met onze namen achterop, dat was vroeger niet denkbaar, dus dat vind ik wel een leuke ontwikkeling.

Je ziet het inderdaad dat steeds meer dames in jullie shirtjes lopen. Jullie zijn als het ware nu echt een rolmodel voor ze, wie was voor jouw altijd een voorbeeld waar jij tegenop keek vroeger?
Ja Johan Cruijff, ik keek altijd veel beelden van Johan Cruijff. Vandaar dat ik altijd met nummer 14 speel. Ik had veel beelden van Cruijff en keek daar altijd graag naar om beter te worden. Nu kijk ik naar Messi en tegenwoordig ook naar Frenkie de Jong, maar iedereen denk ik wel, dus dat is niet iets nieuws.

Wat is een belangrijke voetballes heb jij geleerd?
Ik heb geleerd dat ik nog meer moet genieten en dat ik blij mag zijn dat ik op het veld mag staan iedere dag. Ik heb een vriendinnetje bij de club die voor de derde keer op rij een kruisbandblessure heeft en ik schaam me dan weleens als ik dan zeg van ‘’ah ik moet 2x op een dag trainen’’ Dat is natuurlijk onzin als ik dat zeg, ik moet daar juist blij mee zijn en van genieten.

PUMA Trailblazer Pack

Ik heb nu een aantal vragen voor het komende WK. Wat zijn jouw verwachtingen?
Ik vind het heel moeilijk om te zeggen, geen idee? Ik heb natuurlijk nog geen WK gespeeld, dus ik heb nog geen beeld wat voor lading het gaat hebben. In mijn ogen kan niks groter dan het EK, wat natuurlijk belachelijk is, want het WK is natuurlijk een groter podium. Ik ga het allemaal mee maken, sta er vrij open in en ik ga het zien of het daadwerkelijk nog groter is allemaal en of het een nog grotere lading met zich meebrengt.

Benader je het komende toernooi anders dan het voorgaande toernooi? Of zit er geen groot verschil tussen?
Nee, ik denk dat er geen groot verschil tussen zit. Met het EK was ik nog een onbekende voetbalster. Nu heb ik dat ook wel een beetje, maar ik benader het toernooi wel hetzelfde.

Wie denk je dat de grootste kanshebbers zijn?
Dat is lastig om te zeggen. Amerika is denk ik wel een grote kanshebber, Frankrijk heeft altijd een sterk team, Duitsland is altijd sterk op toernooien. Engeland is aan de weg aan het timmeren, Canada is laatste tijd ook echt sterk dus ik vind het moeilijk om te zeggen. Misschien is dat ook wel leuk aan het WK dat er zoveel landen zijn die erg sterk zijn en kans kunnen maken om het WK te winnen, dus dat zal interessant worden.

PUMA Trailblazer Pack

Dan heb ik nog wat korte vragen over het product, je bent een speelster die speelt op de PUMA FUTURE. Wat vind je van de nieuwe kleur?
Ja ik vind de kleur heel tof, ik houd wel van witte schoenen! De combinatie met het rood maakt de schoen nog mooier, dus ik vind hem heel gaaf.

Waar let jij op als je een nieuwe schoen hebt?
Het belangrijkste voor mij is natuurlijk de fit of ze lekker zitten. Bij de FUTURE kun je bepaalde dingen afstellen, zoals de breedte doordat je de veters strakker kan trekken en je kan het op een bepaalde manier veteren. We hebben een aantal meiden in het team die wel echt een speciale manier hebben van veteren en er zit ook een soort handleiding bij hoe je dat het best kan doen, maar ik heb hem altijd vrij normaal.

Wat betekent PUMA voor jou en voor het damesvoetbal?
Ja heel veel. Ik ben bij PUMA gekomen voor het EK en ze hebben heel veel voor mij gedaan. We hebben ook een leuk clubje van meiden die bij PUMA zitten en het is ook echt heel leuk om daar bij te horen.

Wil jij ook spelen op dezelfde schoenen als de PUMA dames dit WK? Bestel dan nu jouw PUMA ONE voetbalschoenen hier!