Quincy Promes: Mijn terugkeer naar Ajax voelt als thuiskomen

Quincy Promes, de kersverse aanwinst van Ajax is nu al een tijdje in Amsterdam. Wij vroegen hem hoe het bevalt om terug te zijn. Ook vroegen wij hem naar de nieuwste adidas voetbalschoenen en lieten wij hem de snelle ronde doen!

Quincy Promes begon zijn carrière bij DCG in Badhoevedorp waar hij werd opgepikt door Ajax. Hier werd hij in 2008 weggestuurd. Hierop ging hij zijn geluk beproeven bij HFC Haarlem. Een jaar later kwam hij terecht in de jeugdopleiding van FC Twente waar hij doorstroomde naar het eerste elftal. Na een jaar te zijn verhuurd aan Go Ahead Eagles wist hij een basisplaatst te veroveren. Via een buitenlandsavontuur bij Spartak Moskou en Sevilla keerde Promes begin deze zomer terug naar waar het allemaal begon Ajax.

Quincy Promes

Hoe voelt het om weer terug te zijn?
Het voelt als thuiskomen. Het is natuurlijk een apart weg die ik heb bewandeld en mij uiteindelijk weer hiernaartoe leidt. Ik denk dat ik een voorbeeld ben voor de vele talenten die hier worden weggestuurd op een vroege leeftijd. Je ziet dat je gewoon weer terug kan komen.

Je gaf al aan dat je sterk bent teruggekomen van een teleurstelling in het begin van je carrière, hoe belangrijk is je mentaliteit hierin geweest?
Heel belangrijk! Ik denk dat het belangrijk is om altijd dicht bij jezelf te blijven, dus je familie en close vrienden en hun feedback als eerst in overweging te nemen voordat je alles gaat lezen wat de buitenwereld vindt. Daardoor moet je ook sterk in je schoenen staan en jezelf blijven geloven. Dan komt alles goed.

Heb je altijd al de droom gehad om profvoetballer te worden?
Ja ik droomde vroeger zeker dat ik profvoetballer zou worden. Dat was echt mijn jongensdroom. Op hele vroege leeftijd had ik al door dat voetbal mijn passie was dus dat ik het uiteindelijk ben geworden daar ben ik nog steeds heel dankbaar voor. Ik hoop dat ik dit dan ook nog een aantal jaren kan doen.

Quincy Promes

Hoe bereid jij je optimaal voor op een belangrijke wedstrijd? Heb je bijvoorbeeld bepaalde rituelen of muziek?
Ik probeer voor de wedstrijd zo relaxt mogelijk te zijn omdat een wedstrijd best intens is. Dus ik luister muziek en probeer in een positieve vibe te komen. Dan weet ik dat het een goede wedstrijd gaat worden.

Wat is de gedachten achter de mask off?
De mask off doe ik meestal na een goal en dat is een soort alter ego geworden. Het betekent gewoon dat wanneer ik het veld op ga dan doe ik een masker op en dan zorg je ervoor dat je alles doet om te winnen voor je team.

Hoe zou je directe tegenstander je na een wedstrijd omschrijven?
Haha dat moet je echt aan iemand vragen. Dat ligt er ook aan hoe ik heb gespeeld. Ik probeer het mijn tegenstander altijd zo moeilijk mogelijk te maken of nog harder helemaal kapot te maken. Na een wedstrijd hoop ik altijd dat dat is gelukt.

Welke tips heb jij voor jonge talenten?
Wat ik net al zei het is belangrijk om goed naar je familie te luisteren en mensen die dicht bij je staan. Het belangrijkste wat ik iemand kan meegeven is dat je moet blijven geloven in jezelf. Als je een droom hebt ga er dan volledig voor en doe er alles voor. Dan is de kans groot dat je deze bereikt.

Quincy Promes

Van welke collega voetballer zou je iets willen weten en wat zou je hem dan vragen?
Ik zou Neymar willen vragen hoe hij zo vrij is in zijn hoofd in situaties die bijna onmogelijk zijn om uit te komen. Ik vind hem een speler die super creatief is en ik vraag me af hoe hij zo’n wedstrijd ingaat.

Wat is de belangrijkste voetballes die je hebt geleerd en van wie kreeg je deze les?
Oehh dit is een moeilijke. Ik denk toch dat het is dat er meerdere wegen zijn om de top te behalen. Het maakt niet uit wat er gebeurd. Dit is niet echt in het voetballen maar een wijze les van mijn moeder. Deze les heeft wel mijn leven veranderd.

Wat vind je van je FIFA rating en welke eigenschap had hoger moeten zijn?
Ik vind mijn FIFA rating top! De laatste keer dat ik keek was ik zelfs 91 dus ga zo door FIFA! Ik ga het ook waarmaken. Mijn defence is wel echt slecht die moet nog wel omhoog.

Quincy Promes

Wat is je eerste indruk over de nieuweadidas X?
Het is een opvallende kleur weer, daar hou ik wel van maar er zit ook wit in en ik hou echt van witte schoenen. Deze schoenen stralen snelheid uit en dat is voor mij natuurlijk belangrijk.

Wat vind jij de belangrijkste eigenschap van een voetbalschoen?
Hij moet comfortabel zitten dat is het belangrijkste. Als er daarnaast een felle kleur en wit in zit dan heb je in mijn ogen een goede voetbalschoen.

Wat betekent adidas voor jou?
Ik kom uit de jeugdopleiding van Ajax en daar was de sponsor altijd adidas. Ik ben dus al vanaf zeer jonge leeftijd gewend om op adidas te voetballen en dat is inmiddels mijn nummer 1 merk waarmee ik gelukkig samenwerk.

Quincy Promes

Dan hebben we nu nog de snelle ronde hierin ga ik je een aantal dilemma’s geven en hier moet je snel antwoord op geven.
Oke kom maar op!

 • Goal of assist: Goal
 • 3 punten of 3 goals: 3 punten
 • Een stift of een schot in de kruising: Stift
 • Spartak of Sevilla: Spartak
 • Rap of vlog: Rap
 • Techniek of snelheid: Techniek
 • Panna of een-twee: Panna
 • Het WK winnen of de Champions League winnen: Pff wat is dat voor vraag haha! Het WK
 • Pizza of pasta: Pasta
 • Akka of dubbele schaar: Dubbele schaar
 • Instagram of snapchat: Instagram
 • Laceless of veters: Allebei haha! Ik kan daar nu nog niet tussen kiezen voor nu veters
 • Hard schot of geplaatst schot: Geplaatst
 • De eerste penalty of de laatste penalty: De laatste
 • Netflix of Spotify: Die moeten er allebei zijn daar kan ik echt niet tussen kiezen
 • Goed spelen zonder goal of slecht spelen met goal: Slecht spelen met goal
 • Fortnite of FIFA: FIFA

 • Wil jij nou ook op dezelfde kicksen lopen als Quincy Promes bestel dan nu de adidas X 19 uit het Hardwired Pack.