"Voetbalshop in gesprek met straatvoetballer Soufiane Touzani"

Hij heeft mogen chillen bij Cristiano Ronaldo thuis en binnenkort zien we Soufiane Touzani misschien wel in zijn eigen kleding op tv langs komen bij Tiki Taka Touzani. Sinds twee weken is deze kledinglijn gepresenteerd en dit keer werden de vragen aan Touzani gesteld. Ontdek in dit interview meer achter de bekendste straatvoetballer van Nederland en zijn kledingmerk TOUZANI.

Touzani Interview

Met skill battles zet hij menig profvoetballer voor schut, waarna hij een spervuur aan vragen op hen afschiet. Dit keer was het andersom en mochten wij Touzani aan de tand voelen. Wie is de man achter al die gruwelijke trucs en hoe is zijn nieuwe kledinglijn TOUZANI ontstaan. Je ontdekt het in dit interview.

Bekijk hier alvast de gehele TOUZANI kledingcollectie.

Heb je vroeger zelf gevoetbald op het veld?
Zodra ik kon lopen, begon ik met voetballen en in mijn hoofd was ik toen zelf ook al profvoetballer. Overal waar ik langs liep waren voorbijgangers mijn tegenstanders en was de winkelstraat het stadion. Op mijn 14e speelde ik bij Spartaan ’20, een goede amateurvereniging, we speelde toen eerste divisie. Bij deze club hebben best wel veel bekende spelers gevoetbald, zoals: Martins Indi, Luc Castaignos en Jetro Willems. In dat seizoen moest ik onder het mes voor een rugoperatie, waarna ik er twee jaar uitlag. Er werd een 30 centimeter lange ijzeren pin in mijn rug gezet, omdat mijn wervelkolom de verkeerde kant begon op te groeien en die pin voorkomt dat. Hij zit er namelijk nog steeds in. Van die twee jaar moet je een jaar wachten, want er was een kans dat ik verlamd zou raken. Daarna begint het revalideren en mocht ik niet competitief voetballen, maar wel een bal hoog houden.

Touzani Interview

Op die manier ben je ook op het idee gekomen om straatvoetballer te worden?
Ja, klopt. Ik begon met mijn eerste filmpje te maken en die werd gelijk wereldwijd 100 miljoen keer bekeken. Dat was echt insane. Die 100 miljoen was minimaal. In die tijd, rond 2002/2003, had je namelijk maar een paar voetbalwebsites en als je daarop verscheen, zag gelijk heel de wereld jou. Vanaf dat moment ging het snel.

Wie was vroeger jouw grootste voorbeeld?
Ronaldo Luis Nazário de Lima, beter bekend als Ronaldo. Hij was gewoon niet normaal, hij kon alles. Hij was snel, sterk, een goede dribbel, kon afmaken, met links, met rechts, hij kon koppen. Hij was eigenlijk de Messi en Cristiano Ronaldo in één.

Wat is je mooiste Ronaldo moment die je kan herinneren?
Dat zijn er wel een paar hoor. Bij Inter Milan aan de zijkant had hij een actie, dat hij een akka deed, nog voordat Ronaldinho hem echt goed liet zien. Iemand probeerde nog een sliding te maken, maar dat was te laat. Een ander moment was in de UEFA Cup finale dat hij met allerlei lichaamsbewegingen één op één met de keeper, hem liet vallen en scoorde. Hij had een hele gekke panna toen hij bij Real Madrid speelde, maar zijn mooiste moment was bij FC Barcelona. Hier had hij een geweldige solo, waar hij meerdere spelers passeerde en uiteindelijk afmaakte.

Touzani Interview

Heb je veel van Ronaldo “afgekeken” bij het bedenken van je eigen trucs?
Een beetje. Het is heel moeilijk om iemand te worden die je heel hoog hebt zitten, want iedereen is anders, maar je raakt wel geïnspireerd. Cristiano Ronaldo en Neymar zijn bijvoorbeeld in deze tijd een inspiratie voor heel veel jongeren. Messi, daarentegen, die kan je niet nadoen. Die motoriek moet je gewoon hebben, gecombineerd met de snelheid van nadenken en intelligentie. Dat kan je niet trainen. De inspiratie is het meest belangrijk en Ronaldo had dat. Op een gegeven moment had hij dat gekke kapsel op het WK. Het was hartstikke lelijk, maar iedereen was zo fan van Ronaldo dat ze zeiden: “nee, dat is helemaal niet lelijk.” Dat soort dingen kan je imiteren. Hij had wel een aantal bewegingen, maar uiteindelijk is het een mix van allemaal mensen die mij inspireren.

Hoe ben je bijvoorbeeld bij de Touzaknie gekomen?
Ik ben die truc ooit wel een keer op straat tegengekomen. Ik vond de naam wel grappig, dus vandaar dat ik hem zo heb genoemd.

  • Touzani Interview

Hoe was het om het onderkomen van Cristiano Ronaldo te mogen aanschouwen en met hem te mogen chillen?
Ik had een hele mooie reeks met grote voetballers en ik zei tegen vrienden dat ik bijna geen spanning meer had om met die spelers een item te maken. Ik heb ervan geleerd dat je moet genieten van het moment en dan krijg je de beste beelden. Bij Cristiano moest ik dus ook gewoon gaan genieten, maar ik moet eerlijk zijn toen ik oog in oog met hem stond, was het wel even van: wow! Ik kreeg een soort van black-out, ik was wel onder de indruk van hem.

Touzani Interview

Je hebt al heel wat bekende voetballers mogen ontmoeten, maar wie zou je nou echt eens iets willen vragen? En wat zou je dan willen weten?
Neymar zou ik heel graag een keer willen spreken, maar ik weet niet zo goed of hij Engels kan praten. We hebben wel een gemeenschappelijke band qua skills, dus dan zouden we wel samen skills kunnen uitvoeren. Dat is één. Pogba zou ik ook wel een keer willen spreken. Bij Juventus ben ik hem net misgelopen, maar via Facetime achteraf met hem gesproken. Hij heeft ook echt veel skills. Ik denk dat Pogba als profvoetballer de meeste skills heeft. Hij kan bijvoorbeeld een dubbele around the world zonder de bal te raken. En natuurlijk zijn manier van doen en laten, zijn swag vind ik tof om te zien. Ik zou wel met Pogba willen dansen. Ik ben namelijk best wel stijf in het dansen zonder bal, dus dat zou ik wel van hem willen leren. Ook Zlatan zou ik wel eens willen spreken. Daar zit wel een mooi verhaal achter. Voor de wedstrijd om de Johan Cruijff schaal mocht ik de show openen met een aantal trucs. Ik weet nog dat ik heel vaak de bal liet vallen, omdat ik super nerveus was, maar ik wilde wel de beelden terugkijken. Ik was benieuwd naar de close-up van Zlatan, of hij mijn skills interessant vond, maar hij keek op een manier van: “wanneer gaat dit stoppen?”, haha. Ik zou hem dus willen vragen of ik een tweede kans verdien.

Je spreekt ook met heel veel voetbaltalenten. Van welk talent verwacht je het meest?
Oeh, dat is wel een moeilijke. Shane Kluivert is écht nog jong, die kan je nog niet vergelijken met een jongen van 14. Daar zit nog 4 jaar verschil tussen. Ik ben écht onder de indruk van Rayane Bounida van Anderlecht. Hij is echt een hele complete speler, ik heb nog nooit zoiets gezien als wat hij doet. Ook als het gaat om acties, overzicht, goals, assists, links, rechts, alles. Xavi Simons, als ik met hem praat, lijkt het net alsof ik met een volwassen man aan het praten ben. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hem nog niet live heb zien spelen, maar alles bij hem is zo simpel. Hij hoeft niet veel te doen, omdat hij een paar stappen vooruit denkt. Er zit alleen een grote maar aan. Het blijft een ding dat ze nog heel jong zijn en in deze tijd, met al die aandacht via bijvoorbeeld social media, weet je niet wat dat met die jongens doet.

Touzani Interview

Jij bent voor jonge (straat)voetballers HET grote voorbeeld, welke tip of welk advies zou je aan deze jonge talenten willen meegeven?
Gewoon plezier hebben. Zie bijvoorbeeld Robin van Persie terug bij Feyenoord. Het is het plezier in het voetbal wat hem staande houdt. Ik denk dat dat het allerbelangrijkste is. Als je echt prof wilt worden, zul je ook pijn moeten lijden. Keihard werken, veel trainen om conditie op te bouwen. Als je geen plezier hebt ga je er dat niet voor over hebben, dus dat is het belangrijkste.

Wat zijn je hobby’s naast het straatvoetbal?
Editten vind ik tof om te doen. Dat doe ik ook heel veel. Eigenlijk de helft van mijn YouTube kanaal heb ik zelf ge-edit. Bijvoorbeeld het filmpje van Cristiano Ronaldo en die van Ramos. Daarnaast voetbal kijken, maar verder heb ik niet echt hobby's.

Volg je in je vrije tijd ook veel voetbal?
Ja, ik volg wel veel voetbal. Hoewel ik moet zeggen dat ik tegenwoordig steeds meer moeite heb om hele wedstrijden te kijken, omdat we worden overspoeld met zoveel wedstrijden. In Engeland zit er dan bijvoorbeeld nog sfeer in elke wedstrijd, maar bij sommige wedstrijden..

Touzani Interview

Hoe ben je erbij gekomen om je eigen kledinglijn te gaan ontwerpen?
Ik ben niet zelf op het idee gekomen. Ik heb heel lang geen merchandise gedaan. Elke keer zeiden mensen tegen mij: “waarom doe je geen merchandise? Iedereen doet het.” Als ik dat hoor, wordt ik gelijk een beetje nerveus. De gedachte heeft mij wel 3 à 4 jaar bezig gehouden en op een gegeven moment besloten om wel iets te gaan doen, maar dan wel merchandise 2.0. Toen ben ik bij Premium Inc uitgekomen. Zij waren zeer geïnteresseerd, ondanks dat het woord merchandise voor ons beiden klinkt alsof er geen ziel in zit. We gingen de uitdaging aan om iets te ontwerpen, waarvan mensen die mij niet kennen de kleding ook tof vinden. Het moment dat de eerste samples klaar waren, was ik meteen verkocht.

Wat maakt jouw TOUZANI kledinglijn zo uniek?
In eerste instantie was het voor mij wel belangrijk dat het niet op andere dingen lijkt. Ten tweede vind ik details heel gaaf. In deze tijd maken mensen heel veel selfies en door de flits licht het logo op. In het echt zie je dat niet, maar juist alleen als je foto’s maakt. Dit komt ook op de rug terug, waar je veel strepen ziet. Twee van deze strepen lichten op bij het maken van foto’s. Daarnaast heb ik aan de ontwerper meegegeven dat ik graag een klein beetje felle kleuren in de kleding verwerkt wil hebben, dat heeft hij gedaan in de touwtjes. Het overheerst niet, maar je hebt wel het gevoel dat er iets extra’s aan zit. Verder heb ik de ontwerper met rust gelaten, want anders had ik het beter zelf kunnen doen. Ten slotte is de kwaliteit van de kleding heel sterk en de pasvorm vind ik heel tof. De stof is ook heel fijn en het is geen kleding waar je altijd in moet sporten. Je kan de TOUZANI kleding ook dragen met bijvoorbeeld een spijkerbroek.

Touzani Interview

Zit er een speciale betekenis achter het logo? Zo ja, wat is deze?
Dat slaat inderdaad ook weer op de details. De T en de Z op bijvoorbeeld de TOUZANI trainingspakken, daar zit voor mij persoonlijk een mooie gedachte achter, iets wat mensen niet gelijk zien. De T gaat dwars door de Z heen en dat staat symbool voor de pin in mijn rug. Het andere logo is de Hefbrug. Ik kom uit Rotterdam-Zuid en dat heeft een speciale waarde voor mij.

Als welk persoon jou kleding draagt zou je het meest trots zijn?
Goede vraag man, in Nederland? Willem van Hanegem. Vroeger ben ik veel bij hem op bezoek geweest en ik heb een speciale band met Willem. Ik vind dat hij een zeer open en eerlijke man is en een grote inspiratie voor velen. Ik heb ook met hem een item mogen maken voor Tiki Taka Touzani en als hij mijn kleding zou dragen, ben ik het meest trots.

Gaan we jouw in de volgende afleveringen van Touzani TV zelf zien in je eigen kledingcollectie?
Ja, ik ga het zeker dragen, maar niet te veel. Het moet wel subtiel en smooth overkomen, anders wordt het teveel overdreven. Niet dat ik overal waar ik kom mijn eigen TOUZANI kleding draag.

Wat kunnen we in de toekomst nog verwachten van je kledinglijn?
Ik heb al wat van de nieuwe collectie mogen zien en die is écht heel tof. Overigens vind ik het heel moeilijk om na te denken voor anderen wat ze mooi vinden. Er bestaat niet één soort doelgroep. Ik vind dus het meest belangrijk dat je zelf achter je collectie staat, dat moet de standaard zijn.