Hij voetbalt met Ronaldinho en maakt onderdeel uit van FIFA Volta 20

Hij was de uitvinder van de Akka 3000 en reisde de hele wereld over om zijn kunsten te vertonen. We hebben het hier natuurlijk over één van de meest legendarische straatvoetballers op de wereld genaamd Issy 'Hitman' Hamdaoui! Wij spraken met hem over zijn succesvolle carrière. Ontdek meer over Issy in dit interview.

In Amsterdam Oost begon Issy Hitman met straatvoetbal. Zijn oudere broers namen Issy al snel mee naar de starten van Amsterdam om te voetballen. Al snel ging hij toernooitjes spelen en begon zijn fantastische carrière. Wil jij meer weten over Issy Hitman? Lees dan snel verder.

Bekijk hier de Nike Gato voetbalschoenen van Issy Hitman.

Interview Issy Hitman

Sinds wanneer ben je begonnen met straatvoetbal en hoe heeft dat zich verder ontwikkeld?
Ik ben eigenlijk hier in ‘Oost’ (Amsterdam) begonnen met straatvoetbal. Ik moet zeggen dat het er vroeger wat anders uit zag, het zag er wat grover en grauwer uit. ‘Oost’ zelf is ook veranderd. De verandering van ‘Oost’ is eigenlijk te vergelijken met het straatvoetbal van nu. Nu zie je bijvoorbeeld dat die straatvoetballers elkaar allemaal handjes geven na een overtreding, terwijl je vroeger gewoon door voetbalde wanneer je met je gezicht tegen het hek werd geduwd. Dus hier ben ik begonnen met straatvoetbal. Eigenlijk door mijn broers. Ik heb vier oudere broers die mij natuurlijk al snel mee namen door de straten van Amsterdam. Later begon ik toernooitjes te spelen. Mijn eerste, grote toernooi was op het Nike plein. Daar kwam ik ook voor het eerst Edward van Gils tegen. Vanuit daar is het balletje gaan rollen.

Hoe ben je zo goed geworden?
Dit vind ik altijd een lastige vraag want je kunt over jezelf eigenlijk niet zeggen hoe goed je bent. Maar ik denk dat het gewoon een beetje in me zat. En natuurlijk door het gewoon veel te doen. Af en toe besef je ook niet hoe goed je bent tot je tegen andere speelt. Maar nu op mijn dertigste kan ik denk wel zeggen dat ik beter ben dan een normaal persoon.

Je noemde net al even de naam Edward van Gils, maar hoe kwam je precies in contact met hem en hoe is jullie contact?
Zoals ik net al zei kwam ik Edward van Gils tegen bij het Nike toernooi. Hij werd toen ook ‘speler van het toernooi’ bij de senioren. Ik deed zelf nog mee met de jeugd. Maar mijn broer was toen degene die Edgar Davids een panna had gegeven en dat was nogal wat. En vanuit hier had mijn broer mij voorgesteld aan Edward van Gils. En ik weet nog dat hij zei dat mijn stijl van straatvoetbal hem aansprak.
Vroeger waren er bijvoorbeeld wedstrijden bezig. De teams die dan niet bezig waren, speelden 1 tegen 1. Maar ik mocht nog niet bij de senioren dus ik stond alleen maar 1 tegen 1 te spelen. Na een tijdje gaf ik echt letterlijk iedereen een panna en Edward van Gils stond daar dan als toeschouwer. Dus zo is het eigenlijk tot stand gekomen.

Interview Issy

Wat is Street Kings?
Street Kings is een straatvoetbalbedrijf. Wij hadden eigenlijk altijd gevoetbald bij andere straatvoetbalbedrijven. Maar op een dag kwam Edward ermee om voor zichzelf te beginnen en ik was het er helemaal mee eens. We noemen onszelf ook Badman en Robin af en toe. Alles wat hij doet daar sta ik volledig achter. Ik vraag niet eens zoveel want ik weet toch wel dat het goed zit. Maar Street Kings is dus eigenlijk een straatvoetbalbedrijf voor iedereen. Wij willen ook gewoon met iedereen kunnen samenwerken en zijn niet vastgebonden aan bepaalde contracten. Wij zijn gewoon echt van de straat.

Waar komt de naam Issy ‘Hitman’ vandaan?
De naam Issy Hitman komt van een reclameshoot die ik heb gedaan met Nike toen ik een jaartje of 15 was. De naam Hitman betekent eigenlijk huurmoordenaar, alleen dan in de voetbaltermen. Wat ik dus deed was bekende mensen een panna geven en dan wegrennen. Zo kwam ik bijvoorbeeld Wesley Sneijder tegen die net klaar was met z’n training. Dan kwam ik vanaf achter en riep ik: ‘Hey!’ Vervolgens draaide Wesley zich om en gaf ik hem een panna en ik rende dan weer heel snel weg. Dus daar komt eigenlijk de naam Hitman vandaan.

Op welke schoen voetbalde je vroeger altijd en waarom op deze schoen?
Ik heb eigenlijk altijd al op GATO’s gevoetbald. Dat is echt de perfecte schoen en ik denk niet alleen voor mij. Toen de schoen er namelijk een tijdje uit lag, hoorde ik iedereen erover klagen. Nu had ik dan het geluk dat ik er nog een paar in mijn box had. Dus al die tijd dat GATO er niet was heb ik nog wel op GATO’s gespeeld. Ik was toen eigenlijk mijn eigen winkel. Maar nu ze er weer zijn heb ik er ook al weer een paar bijgehaald dus dat gaat goed.

Bekijk hier de Nike Gato voetbalschoenen van Issy Hitman.

Interview Issy

Je bent de uitvinder van de Akka 3000. Hoe ben je daarop gekomen?
Ja, dat is een leuk verhaal! De Akka 3000 heb ik voor het eerst gedaan toen we bezig waren voor FIFA Street 2. Dat waren echt drie dagen achter elkaar tricks uitvoeren in een motion capture suit. Maar we waren een beetje aan dollen. Ik had namelijk een truc die ik altijd deed maar die was mislukt. Maar juist omdat die mislukte ontstond uiteindelijk de Akka 3000. Het leuke ook van de Akka 3000 is dat ik hem deed in Canada, 7 maanden voor de release van FIFA Street 2. Edward van Gils vond die truc toen nog niks want hij zag er niet uit en was niet functioneel. Maar toen FIFA Street 2 dus uit was kwam ik weer op die truc. Toen heb ik hem diezelfde dag nog geperfectioneerd en meteen online gezet. Vanaf toen ging die viral over social media en heb ik ook wel spijt dat ik mijn eigen naam er niet aan heb toegevoegd. Als ik wist dat het zo groot zou worden…

Je had het net ook al even over functioneel. Je bent namelijk geen freestyler maar echt een functionele straatvoetballer. Wat is functionaliteit voor jou in het straatvoetbal?
Functioneel voetballen is voor mij echt heel belangrijk. Als ik bijvoorbeeld kijk naar de generatie van nu zie je dat ze alleen maar panna’s proberen te geven. Maar ze hebben uiteindelijk geen balbezit. Al probeer je een mannetje uit te spelen maar je verliest hem is het geen probleem. Maar al schiet je de bal vanaf drie meter door iemands benen en je loopt te juichen gaat er iets fout. Ik heb niet alle trucjes bedacht, maar de trucjes die ik bedacht waren altijd gebaseerd op de acties van een verdediger. Als een verdediger met z’n linkerbeen uit stapt. Wat voor truc of combinatie kan ik dan doen? Zo zijn al mijn trucjes gebaseerd op de acties van een verdediger en dus op functionaliteit. Functionaliteit staat daarom bij mij echt heel hoog.

Je deed ook aan zaalvoetballen, waaronder in Madrid. Hoe was dat en waarom in Madrid?
Kijk, straatvoetbal wordt niet serieus genomen in het zaalvoetbalwereldje. Dat komt door al die filmpjes van tegenwoordig. Mensen denken heel snel dat zaalvoetbal, freestylen is. Mensen denken dat we maar wat trucjes doen en dat is het. Ik wilde daarom het tegendeel bewijzen. Er is namelijk nog nooit een Nederlandse zaalvoetballer vanuit Nederland naar de Spaanse competitie gegaan. Laat staan naar InterMovistar, de grootste club van de wereld. Die hebben ook de meeste prijzen gepakt als club.
Maar een filmpje van mij ging dus viral. Toen kreeg ik een mailtje van de president van InterMovistar of ik bij hem stage wilde lopen. Toen dacht ik: waarom niet!? In het slechtste scenario houd ik gewoon die bal bij me als ik het niet meer weet en dan kan niemand die bal van me afpakken. Zo gezegd, zo gedaan. Ik had dus tien dagen daar getraind en ze boden me een contract aan. Dus ik dat contract getekend en dat een half jaartje volgehouden. Toen kwam ik er toch achter dat dat profleventje toch niks voor mij is. Ik blijf toch echt een straatvoetballer. Ik werd bijvoorbeeld wakker gemaakt door een wekker om te trainen maar dat is dus echt niks voor mij. Na een half jaartje was ik er dus klaar mee en ben ik teruggegaan naar Nederland.

Hoe ben je bij het Globe Street Team gekomen en hoe is het om daarbij te horen?
Ja, allereerst voel je je echt vereerd als Ronaldinho je vraagt om in z’n team te komen. Dat is echt ongekend. Ik kan me het moment nog herinneren dat ik zag dat Ronaldinho me wilde volgen. Hoe kon hij mij nou gaan volgen want hij volgt maar 200 man? Hij volgt Messi, Ronaldo en dan wilt hij opeens mij volgen? Toen ben ik naar Londen gevlogen om hem te ontmoeten. Dat was echt ongekend. Je voelde zoveel respect en zag de liefde in z’n ogen. Hij houdt ook echt zoveel van het spelletje. Hij weigerde ook bijvoorbeeld freestylers uit te nodigen. Dat was ook dope om te zien, dat we dus op dezelfde lijn staan qua denken en doen over het spelletje. Hij vindt ook dat functionaliteit heel hoog moet staan. Het freestylen is mooi maar heeft eigenlijk niks met voetbal te maken.

Interview Issy

Hoe is het om met Ronaldinho te voetballen?
Ronaldinho is gewoon een legende. Ik ben niet zo heel erg snel onder de indruk van iemand. Ik denk ook dat het te maken kan hebben met mijn Amsterdamse arrogantie. Maar dit was toch wel echt een grote eer. Ik ben namelijk niet eens een profvoetballer maar sta toch met Ronaldinho in een team. En een erkend team ook! Het is niet dat we gewoon een klein straatvoetbalpotje spelen. We spelen gewoon echt toernooien. Dus ik kan mezelf wel af en toe een schouderklopje geven.

Hoe werkt dat voetballen met Ronaldinho eigenlijk?
Dat ligt eigenlijk best ingewikkeld. De ene keer organiseren we echt het evenementen. Dus dat moet je zien als een bezoek brengen aan weeshuizen om daar dan een potje te voetballen. Maar soms zijn het ook toernooitjes die we spelen. Zo hadden we laatst nog een toernooi in India. Dat is een toernooi waarbij je ook gewoon tegen andere (oud)profvoetballers speelt. Zo hadden we daar helaas verloren van Ryan Giggs in de finale. Dus het is echt heel verschillend!

Wat is het mooiste moment uit je carrière tot nu toe?
Het mooiste moment van mijn carrière is denk toch wel de reclame die ik samen met Messi heb gemaakt. Dat was een Nike reclame toen Messi ook nog een atleet van Nike was. Messi was toen één van de grote belofte. De reclame ging toen ook over allemaal jonge talenten waarvan de naam herinnerd moest worden. Dat is natuurlijk ook wel iets groots. Uiteindelijk ben ik dan niet zo groot als Messi, de beste veldvoetballer aller tijden. Maar in de straatvoetbalwereld zullen mensen mijn naam toch wel gaan herinneren. En als je dan samen met Messi in zo’n reclame staat is dat wel nice.

Wie was jouw grote voorbeeld toen je opgroeide en wie is dat nu?
Mijn grote voorbeeld was Ronaldo, de Braziliaanse Ronaldo. Ik heb ook veel trucjes van hem geremixt om het zo maar even te noemen. Maar nu heb ik niet echt een voorbeeld meer. Wel zie ik bijvoorbeeld bij mezelf dat ik mijn speelstijl heb veranderd. Vroeger wilde ik namelijk het liefst mijn tegenstander vernederen op het veld. Nu ben ik meer een denker geworden. Dus ik kijk nu meer naar spelers zoals Luka Modric. Maar om hem nou mijn voorbeeld te noemen is een beetje overdreven.

Je zit in FIFA Volta. Hoe ben je daar terecht gekomen en hoe werkt ‘the making of'?
FIFA had een onderzoeksteam samengesteld want ze wilden onderzoek doen naar de achtergrond van het straatvoetbal. Ze wilden namelijk niet zomaar een straatvoetbalgame uitbrengen maar echt gebaseerd op de achtergrond van het straatvoetbal. Zo gingen ze langs verschillende landen zoals Brazilië en dus ook langs Nederland in Amsterdam. En niet arrogant bedoelt, maar als je het over straatvoetbal hebt in Amsterdam kom je al snel uit op namen als Edward van Gils. Dus ik kreeg een belletje van Edward en die vertelde me dat het onderzoeksteam van FIFA nieuwsgierig was naar de achtergrond van het straatvoetbal in Amsterdam. Ook hoe wij over straatvoetbal denken, wat we van de nieuwe generatie vinden en of het straatvoetbal verbeterd is.
Ik heb ze toen eigenlijk ook precies hetzelfde verhaal verteld. Over de functionaliteit van trucjes. Zo leken de games FIFA Street 1 en 2 meer freestylegames door alle trucjes. We hebben ze daarom dus ook verteld dat het gewoon voetbal is maar dan op straat. Je hebt gewoon twee doeltjes en je moet daarin scoren om te winnen. En tuurlijk moet je trucjes kunnen doen, maar winnen is het belangrijkst. Zo heb ik een klein voorstukje gezien van FIFA Volta waarin ook wordt gezegd: ‘Het gaat niet om de trucjes die je doet, maar om het winnen’. Dus ze luisteren ook wel acht naar ons en daar heb ik wel respect voor.
Dus ik ben trotser op dit spel omdat ze echt wat met mijn verhaal hebben gedaan. Bij het FIFA Street spel deed ik natuurlijk motion capture, dus met een pak aan trucjes doen. Maar echt naar verhalen luisteren en dus veel met elkaar praten en samen naar plekken gaan in Amsterdam maakt het spel bijzonderder.

Interview Issy

Heb je FIFA Volta zelf al gespeeld?
Nee, nog niet haha. Ze hebben wel een demo nu maar mijn Playstation is ook kapot dus dat gaat een beetje lastig.

Wat is voor jou belangrijk in je keuze voor kleding en schoenen als straatvoetballer?
Ik kan me herinneren dat Edwin van Gils altijd speelde op Air Force. Ik heb zelf ook nog heel lang gespeeld op allemaal verschillende Nikes. Ook omdat ik dus in het verleden veel samen heb gewerkt met Nike. Maar uiteindelijk maakt het me allemaal niet zoveel uit. Ik speel met van alles. En qua kleding maakt het al helemaal niet uit. Als het maar comfortabel zit!

In welk opzicht is het straatvoetbal veranderd volgens jou in de loop der jaren?
Straatvoetbal is eigenlijk in vele opzichten veranderd in de loop der jaren. Het grote ding is dus de functionaliteit. Ook is straatvoetbal wat zachter geworden. Als ik nu kijk naar de toernooitjes die worden gespeeld, geeft iedereen elkaar een hand, een box en nog een knuffel. Dat had je vroeger allemaal niet. Vroeger hadden we meer persoonlijkheid voor mijn gevoel. Vroeger was het echt een mannending. Je had je ook een bepaald trainingspak waar alle straatvoetballers dan in liepen. Iedereen keek naar je op. Je was namelijk een straatvoetballer dus je was stoer. Maar nu heb ik een beetje het gevoel dat de straatvoetballers jongetjes zijn. De meeste hebben geen persoonlijkheid, terwijl dat juist is wat straatvoetbal siert.
Ik kan bijvoorbeeld iets wat maar heel weinig mensen in de wereld kunnen. Stel je voor dat ik tegenover Messi zou staan, dan zou ik hem ook gewoon een panna kunnen geven bij wijze van spreken. Maar dat is ook waar wij, straatvoetballers van vroeger, heilig in geloofde. Als je vroeger een pleintje op kwam, dan voelde je je de beste van de wereld. Terwijl dat misschien wel helemaal niet zo was. Maar het was wel wat ik uitstraalde en dat is precies wat ik bij de huidige generatie mis. Maar niet alleen in straatvoetbal maar ook in het veld. Daar zie ik ook helemaal geen persoonlijkheden meer. Vroeger had je Del Piero om maar even iemand te noemen, maar nu valt dat ook wel mee.

Welke tips heb jij voor jonge talenten?
Het is belangrijk voor jonge talenten om te geloven in jezelf. Zoals ik dus zelf net ook al zei: Persoonlijkheid! Zorg ervoor dat hetgeen wat je doet, dat je dat goed doet. En dan vervolgens nooit tevreden zijn met wat je doet. Probeer jezelf altijd te verbeteren. Die gierigheid hebben om nog meer te leren. Ga ook niet zomaar alles nadoen zonder erbij na te denken. Ga het verhaal achter iets zoals een trucje kennen. Waarom doe je iets? En verder is het belangrijk om te leren van je fouten natuurlijk. Want daar zijn namelijk de trucjes ook uit ontstaan.

Je hebt bewust gekozen voor het straatvoetbal. Waarom eigenlijk niet voor veldvoetbal?
De voornaamste reden waarom ik gekozen heb voor het straatvoetbal is het gebrek aan discipline. Ik trok het gewoon niet om elke dag te moeten trainen. Straatvoetbal is eigenlijk een vrije wereld. Je kunt doen wat je wilt, je kunt stoppen wanneer je wilt en kunt doorgaan tot wanneer je maar wilt. Ik verdiende natuurlijk ook al vrij snel wat met straatvoetbal. Waarom zou ik dan nog zeven keer gaan trainen bij een club waar ik niks verdien? En of ik daar dan spijt van heb? Nee, totaal niet. Ik heb de wereld kunnen zien. Ik zit in een team met Ronaldinho, ik heb een reclame met Messi, David Luiz die me berichtjes stuurt op Instagram. Ik mag gewoon niet klagen. Ik heb misschien niet de miljoenen van een profvoetballer, maar ik heb wel het leven gehad van een profvoetballer!