De jongste debutant ooit van Ajax is vastberaden om dit seizoen voor zijn kans te gaan

Hij staat bekend als één van de grootste talenten van de Nederlandse velden en is de jongste debutant ooit van Ajax. Weet jij over wie we het hebben? De 17-jarige Ryan Gravenberch. Voor de release van de nieuwe adidas Encryption voetbalschoenen spraken wij met het talent. Lees het interview hier!

adidas Gravenberch Interview

Ryan, kan je een korte introductie van jezelf geven? Wie ben je, waar kom je vandaan?
Ik ben Ryan Gravenberch, 17 jaar oud en kom uit Amsterdam. Ik speel bij Ajax.

17 jaar oud en zo’n postuur. Wat hebben ze jou vroeger te eten gegeven?
Haha, mijn moeder kan goed koken en zorgt goed voor me. Ze geeft me allerlei soorten groenten, dus misschien dat het daardoor komt.

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit van een speler van Ajax?
Nadat ik 's ochtends ben opgestaan ga ik eerst douchen en even lekker ontbijten. Als ik klaar ben ga ik richting de club om te trainen. Daarna heb ik lekker tijd voor mezelf en chill ik vaak met vrienden. Op een wedstrijddag is dat wel anders, want ik speel voornamelijk 's avonds met Jong Ajax. Dan heb ik overdag weer wat tijd voor mezelf om me zo goed mogelijk voor te bereiden. Op een gegeven moment ga ik naar de club en start de echte voorbereiding voor de wedstrijd.

Afgelopen zondag heb je de Klassieker van dichtbij meegemaakt. Je bent nog jong en de Klassieker kent een hele geschiedenis. Wat is jouw favoriete moment uit de geschiedenis van de Klassieker?
Dat is wel een moeilijke vraag. Afgelopen zondag was natuurlijk heel mooi om in de Klassieker minuten te maken in Ajax 1 en in de Arena 4-0 te winnen. Ik denk dat ik daar voor kies.

 • adidas Encryption Pack Interview

Je hebt zelf in de jeugd regelmatig de 'Mini Klassieker' gespeeld. Staat je van deze wedstrijden nog wat bij? Hoe gaat dit er aan toe?
Dit gaat er wel hetzelfde aan toe als bij het eerste. Veel strijd en passie op het veld. Ik weet nog een mooie Mini Klassieker in de jeugd op de Toekomst om de Nederlandse Supercup. We stonden 2-1 achter en maakten in de laatste minuut 2-2. Uiteindelijk wonnen we de wedstrijd met penalty's, dus die was wel heel lekker.

Wat is het mooiste moment uit je voetbalcarrière tot nu toe?
Daar hoef ik niet lang over na te denken, dat is mijn debuut in Ajax 1.

Je bent de jongste debutant in het eerste van Ajax. Hoe voelt dat?
Ja, dat voelt geweldig. Als je kijkt wie dat eerst was en naar de carrière van Clarence Seedorf kijkt, wat hij allemaal bereikt heeft. Als je zo'n goede voetballer mag opvolgen, dan ben ik daar zeker trots op.

adidas Gravenberch Interview

Wat verwacht je op persoonlijk vlak van dit seizoen? Wanneer is dit seizoen voor jou geslaagd?
Als ik zo veel mogelijk wedstrijden in het eerste van Ajax kan spelen. Het seizoen is helemaal geslaagd als ik een vaste waarde kan worden in de selectie van Ajax.

Wat hoop je in je carrière te bereiken? Waar droom je van?
Wereldkampioen worden met Nederland.

Hoe ziet je leven er buiten het voetbal uit?
Vooral chillen met vrienden, beetje quality time. Bijvoorbeeld naar de bioscoop gaan of buiten voetballen doe ik ook nog regelmatig. FIFA doe ik natuurlijk daarnaast ook veel. Met mijn twee broertjes en neven heb ik altijd veel strijd.

Wat vind je van je eigen FIFA rating?
Voor mijn eerste FIFA kaart ben ik eigenlijk wel tevreden.

Wie is de slechtste FIFA speler van Ajax?
Ja, we spelen zeker onderling FIFA tegen elkaar. Jurriën Timber heeft altijd wel een grote mond en die krijgt vaak wel pak slaag van mij.

adidas Gravenberch Interview

Naast wat vragen over Ryan zelf ging het gesprek natuurlijk ook over de nieuwe NEMEZIZ uit het adidas Encryption Pack. Wil jij ook op deze voetbalschoenen spelen?

Wat vind je van de nieuwe kleur van de adidas NEMEZIZ?
Ja, tof! Er is onlangs een nieuw spel uitgekomen Call of Duty en daar vind ik ze wel bij passen met de gave camouflage kleuren.

Waarom gaat jouw voorkeur uit naar de NEMEZIZ 19.1 met veters?
Mijn voorkeur gaat uit de voetbalschoenen met veters, omdat je zelf kunt bepalen hoe strak je de schoen wilt hebben.

adidas Gravenberch Interview

Waarom past de adidas NEMEZIZ bij jouw speelstijl?
Ik vind dat ik een lichtvoetige speler ben met veel overzicht, maar ook wendbaar ben en een mannetje kan passeren. Dat zijn ook de eigenschappen van de adidas NEMEZIZ, dus vandaar dat deze schoen goed bij mijn speelstijl past.

Wat zijn voor jou de belangrijkste eigenschappen van een voetbalschoen?
Op de kleur let ik wel. Ik vind het ook belangrijk hoe licht een voetbalschoen is. Ik wil namelijk niet dat deze te zwaar is en daardoor een belemmering vormt. Zoals ik al zei let ik er ook op of de voetbalschoen veters heeft. Kortom, alle reden om voor deze NEMEZIZ te kiezen.

Wat betekent de adidas voor jou?
adidas past het beste bij mij van alle sportmerken. Sinds ik begonnen ben met voetballen speel ik eigenlijk al op adidas voetbalschoenen, dus het merk betekent veel voor mij.

Naast het interview legden we Ryan ook nog een aantal stellingen voor in 'Voetbalshop speelt op het randje'. Dit item bestaat uit een aantal stellingen en/of dilemma's die de spelers voorgelegd krijgen. Ze hebben de kans om één van de vragen over te slaan, door ons de rode kaart te geven.

adidas Gravenberch Interview

 • De adidas NEMEZIZ is de beste voetbalschoen waar ik ooit op heb gespeeld: JA
 • Ik heb liever gekleurde schoenen dan zwarte schoenen: JA
 • Ik speel het liefst als aanvallende middenvelder: Aanvallende middenvelder of op '6'
 • Ik had niet Beste Talent, maar Beste Speler van de eerste periode moeten worden in de Keuken Kampioen Divisie: RODE KAART
 • Het is terecht dat ik tot de grootste zestig talenten hoor van het geboortejaar 2002 volgens The Guardian: JA
 • Ik maak liever een doelpunt dan het geven van een assist: JA
 • Snelheid is mijn sterkste kwaliteit: NEE
 • Ik heb liever een goede dribbel dan een goede tackle: JA
 • Ik verdien een serieuze kans in Ajax 1: JA
 • Jurgen Ekkelenkamp kan eigenlijk helemaal niet goed tackelen: NEE
 • Bruno Varela is de grootste grapjas van de Ajax selectie: JA, samen met David Neres, haha!
 • Jurriën Timber is de slechtste FIFA speler van Jong Ajax: JA

 • Dit item hebben we opgenomen bij Kindersportcentrum SamSam in Utrecht.

  Bekijk hier het gehele adidas 'Encryption Pack'.