Ritsu Doan, de groeibriljant die speelt op de PUMA FUTURE

De Japanner Ritsu Doan maakte naam en faam bij FC Groningen in de Eredivisie en zo werd hij onder andere bekend in Nederland en in eigen land. Doan is voor PUMA een interessante speler en voor de release van het nieuwe Spark Pack spraken wij exclusief met de middenvelder. Lees het interview hier.

Voordat Ritsu Doan bij FC Groningen terecht kwam speelde hij bij Gamba Osaka. Deze club verhuurde hem aan Groningen, waar hij wist te overtuigen om de optie tot koop in zijn contract te lichten. Een goede keus, want hij maakte het gelijk waar in de Eredivisie. Zijn goede seizoenen bij FC Groningen leverde Doan een transfer naar PSV op. Bij PSV draagt de 21-jarige Japanner de PUMA FUTURE voetbalschoenen. Wij spraken met hem over zijn voetballeven en zijn nieuwe schoenen.

Bekijk hier de nieuwe PUMA FUTURE voetbalschoenen van Doan.

PUMA Spark Interview Doan

Hoe is je jeugd in Japan geweest?
De buurt waarin ik ben opgegroeid was geen populaire wijk, omdat deze bekend staat als een gevaarlijke buurt. De buurt heeft mij wel gevormd tot de persoon die ik nu ben. Door middel van voetbal wist ik deze buurt te ontwijken, een mooi "Spark" verhaal.

Wat is het grootste verschil tussen Japan en Nederland?
Vooral de taal en het missen van mijn vrienden en familie. Toen ik op mijn achttiende net in Nederland kwam had ik erg moeite met de overstap. Doordat ik mijn vrienden en familie zo erg miste had ik het eerste half jaar heel erg veel heimwee. Ik moest erg wennen aan mijn nieuwe omgeving.

Wat vind je familie ervan dat je in Nederland voetbalt?
Toen ik verhuisde naar Nederland was ik 18 jaar oud en waren mijn ouders erg verdrietig dat ik van hun wegging. Nadat ik erg goed speelde bij Groningen, mijn transfer naar PSV maakte en ik speelde voor 30 tot 40.000 man waren mijn ouders erg blij. Ze respecteren mij en begrijpen mij nu beter. Ze snappen beter hoe de voetbalwereld werkt. Ze willen nu zelfs naar Europa verhuizen om bij mij in te komen wonen.

  • PUMA Spark Interview Doan

Hoe populair ben je in Japan sinds de overstap naar de Nederlandse competitie?
Toen ik naar Nederland verhuisde was ik pas 18 jaar oud en had ik nog niet gespeeld voor het nationale elftal van Japan. Hierdoor denk ik dus dat ik nog niet heel erg bekend was in Japan, maar toen het in het nieuws kwam dat ik in Nederland ging voetballen werd er over mij geschreven dat een jongen vanuit de ghetto naar Nederland zou gaan om te voetballen, zonder dat ik Engels kon spreken. Dit nieuws was opvallend en daardoor ben ik veel onder de aandacht gekomen.

Waarom heb je voor PSV gekozen?
PSV is een hele goede club, helaas vallen de prestaties van dit seizoen nog tegen. Toch ben ik ervan overtuigd dat PSV de beste club is waar ik voor kon kiezen. Verder verwacht ik dat dit niet de laatste club is waar ik speel. Niet alleen ik, maar ook PSV wil dat ik ooit de stap maak naar een grote club.

Welke club van de wereld is jouw favoriet en waarom?
Ik speel nu voor PSV en daarom is PSV voor mij op dit moment ook mijn meest favoriete club. Mijn uiteindelijke doelen zijn wel om uiteindelijk in de Premier League te spelen en voor een team uit te komen waarmee ik de Champions League kan winnen.

Welke Premier League club is je meest favoriete club?
Op dit moment zijn dit Manchester City en Liverpool. Ik denk dat de speelstijl van Manchester City het beste past bij mijn speelstijl dus dan ga ik toch voor Manchester City.

PUMA Spark Interview Doan

Wat is jouw beste eigenschap op het veld en waarom?
Voornamelijk wat ik doe met mijn linkervoet, passen of schieten, ook mijn dribbel. Ik ben voornamelijk zelfverzekerd over wat ik kan met links.

Op welke posities kan je spelen en waar ben je op z’n best?
Ik ben zowel inzetbaar voor de rechtsbuiten, linksbuiten en de spitspositie. Mijn voorkeur gaat uit naar de rechtsbuiten positie, bij deze positie voel ik mij het meest comfortabel.

Je bent pas 21 jaar, wat zou je willen bereiken in je carrière?
Mijn doel is om de Champions League te winnen en zo de eerste Japanner te worden die deze grote prijs wint.

Heb je een ritueel voor de wedstrijd?
Toen ik jonger was had ik wel een aantal routines, maar tegenwoordig let ik er niet echt meer op. Focus voor een wedstrijd vind ik wat dat betreft belangrijker.

Van welke spelers leer je het meest bij PSV?
Ik leerde het meest van Steven Bergwijn. Hij is een erg goede speler met een mooie speelstijl.

PUMA Spark Interview Doan

Wat is je meest waardevolle moment in de Eredivisie?
Ik heb vele mooie momenten meegemaakt, dit waren voornamelijk doelpunten die ik heb gescoord. Ook heb ik wel moeilijkere periodes meegemaakt, maar mijn mooiste moment is wel mijn allereerste wedstrijd voor Groningen, dat was een erg waardevol moment voor mij.

Wie is de beste speler waar je ooit hebt tegengespeeld?
Frenkie de Jong.

Hoe gaat het met de Nederlandse taal?
Bij PSV volg ik regelmatig Nederlands les. Hierdoor begin ik het te leren.

Wat doe je het liefste in je vrije tijd?
Wanneer ik vrije tijd heb bel ik graag met mijn ouders. Ook hou ik ervan om aan mezelf te werken door extra persoonlijke training te doen of een massage te nemen. Ook ga ik graag naar de kapper, omdat ik het leuk vind om mijn haar een kleur te geven.

Wat is je favoriete eten in Nederland?
Ik hou niet zo van het Nederlandse eten. Het liefst eet ik sushi.

Wat is je bijnaam?
Rittu.

Wie is je idool?
Maradona.

Wat vind je van de nieuwe kleur van de PUMA FUTURE?
Ik vind het een toffe schoen. De felle, gele kleur van de schoen is erg mooi.

Waarom heb je gekozen voor de PUMA FUTURE?
Ik vind zowel de PUMA FUTURE als de PUMA One een erg mooie voetbalschoen. Toch geef ik mijn voorkeur aan de PUMA FUTURE, omdat de kleuren van dit model mij meer aanspreken. Ook vind ik de pasvorm van de PUMA Future erg prettig.

Wat is voor jou het belangrijkste aan een voetbalschoen?
Wat ik belangrijk vind aan de voetbalschoen is goede kwaliteit en wat er mogelijk mee is. De mogelijkheden met de PUMA FUTURE zijn heel breed, omdat je ze kunt aanpassen naar je voet. Daarnaast vind ik het belangrijkste dat de kleur moet opvallen op het voetbalveld.

Wat maakt PUMA voor jou de beste?
Ik was ervan overtuigd dat ik voor PUMA moest kiezen toen ik hoorde hoe PUMA de toekomst ingaan met talenten. Ook kwam ik erachter dat in het verleden grote spelers zoals Maradona en Pele op PUMA schoenen speelden. Ik geloof erin dat PUMA het beste merk is en dat is dan ook de reden dat ik voor PUMA heb gekozen.

Wil jij ook spelen op dezelfde voetbalschoenen als Ritsu Doan en de vonk van je spel laten springen met de PUMA FUTURE? Bekijk hem dan hier.